Με μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μάρτη στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, έχοντας δίπλα τους τις τοπικές κοινωνίες και την εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας, ετοιμάζονται για μία ακόμη αναμέτρηση με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ, ξεσπιτώνουν οικογένειες και οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

Και η πολύ μαζική συμμετοχή στην έκτακτη γενική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ήταν η πρώτη αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους που λήγουν στις 31 Μάρτη και να τους πετάξει στα μουλωχτά στο δρόμο.

Καθορίστηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα με νέα κάθοδο στην Αθήνα και μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη 28 Μάρτη, στις 5 μ.μ., καθώς και πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα στείλουν αποφασιστικό μήνυμα μαζικού ξεσηκωμού.

Με τη μαζική συμμετοχή στην γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαίτησαν να σταματήσει τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους για ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «έξω από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε», ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πουληθούν για παλιοσίδερα το αίμα και ο ιδρώτας μας».

Απέρριψαν και κατήγγειλαν το «τυράκι» των προγραμμάτων φτώχειας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία ειδικευμένοι μεταλλωρύχοι και τεχνίτες της ΛΑΡΚΟ θα απασχοληθούν για κάποιους μήνες και απολαβές ψίχουλα σε… νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ξεσηκωμός και κοινός αγώνας

Στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης βρέθηκαν εκπρόσωποι Συνδικάτων και Συλλόγων της Λοκρίδας και άλλων περιοχών της Στερεάς, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και δηλώνοντας «παρών» και σε αυτή τη δύσκολη καμπή του αγώνα που αφορά ολόκληρο το λαό της περιοχής.

«Βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Όπως θέλουν να πετάξουν εσάς από τις δουλειές σας, μας διώχνουν εμάς από τα χωράφια μας», τόνισε χαιρετίζοντας τη γενική συνέλευση ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Δήλωσε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. «Δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς έχουμε το δίκιο. Εμείς προχωράμε τον κόσμο μπροστά με τη δουλειά στο εργοστάσιο, στο χωράφι. Θα σηκώσουμε την περιοχή στο πόδι για να μην περάσει ο σχεδιασμός τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Λυγδής.

Να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να δώσουν συνέχεια με αποφασιστικότητα στον αγώνα τους, κάλεσε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λαμίας. Την ανάγκη διατήρησης της συσπείρωσης και της ενότητάς τους τόνισε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θήβας, ενώ από την πλευρά του ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σας και σε αυτή την δύσκολη καμπή του αγώνα, που συνεχίζεται 4 χρόνια τώρα και αποτελεί παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη». Την στήριξη των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών στο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους σχεδιασμούς που οδηγούν στην φτωχοποίηση της περιοχής, εξέφρασε χαιρετίζοντας την γενική συνέλευση ο Μάριος Παπανικολάου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αταλάντης.

Επίσης Συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα επικοινωνούν με το τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους, ενώ παράλληλα με ανακοινώσεις, όπως αυτή του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας, καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 28 Μάρτη.

«Δε θα βγούμε από τη ΛΑΡΚΟ»

Στην τοποθέτηση του στην έκτακτη γενική συνέλευση, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, (δείτε στο κεντρικό video), υπογράμμισε αρχικά την κοροϊδία της κυβέρνησης που νομοθετούσε για εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, μιλούσε για δήθεν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, για να φτάσουμε 4 χρόνια μετά και η ΛΑΡΚΟ να δίνεται για παλιοσίδερα και σκραπ.

«Από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Ντουβάρι με τα ντουβάρια θα γίνουμε. Κοντεύουμε δύο χρόνια απολυμένοι, η παραγωγή είναι σταματημένη κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ και θα είμαστε εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να μας πουν πότε θα ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα. Δεν έχουν το σθένος να μας κοιτάξουν στα μάτια και να μας πουν τι έχουν σχεδιάσει και αποφασίσει. Βρήκαν επενδυτή ή παλιατζή».

Κάλεσε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τους συναδέλφους τους στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους σε ξεσηκωμό, τονίζοντας ότι «δυναμικά και πεισματικά δίνουμε τη μάχη. Πρώτος σταθμός το συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη. Όλοι στον αγώνα για την εργασία και τις ζωές μας, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας».

Σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους

Μέσα από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων στη γενική συνέλευση, εκτός από τις τεράστιες επιπτώσεις τον εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ, αναδείχθηκαν και ορισμένα επιμέρους ζητήματα που δημιουργούνται από την πρόθεσή της να πετάξει στα μουλωχτά τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Όπως επισημάνθηκε, οικογένειες με μικρά παιδιά, με φοιτητές ή δάνεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν μέσα σε τρεις μήνες τα σπίτια τους στον οικισμό και να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι στον αέρα βρίσκεται η ηλεκτροδότηση των σπιτιών του οικισμού, η ύδρευση του οικισμού και χωριού της Λάρυμνας, που μέχρι σήμερα είναι ευθύνη και ελέγχεται από προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα οικογένειες με άτομα που χρειάζονται ιατρική στήριξη με μηχανήματα να μην ξέρουν τί τους ξημερώνει. Επίσης αρκετοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ή μέλη των οικογενειών τους, υποβάλλονται σε θεραπείες και σχεδιάζουν σοβαρά χειρουργεία κάνοντας χρήση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που έχουν μέσω της ΛΑΡΚΟ και το οποίο θα λήξει με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στη γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο.

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, είναι αγώνας των τοπικών κοινωνιών, αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση την Πέμπτη 28 Μάρτη στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια και στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει: 

«Η πολύ μαζική συμμετοχή στην έκτακτη γενική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ήταν η πρώτη αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους που λήγουν στις 31 Μάρτη και να τους πετάξει στα μουλωχτά στο δρόμο.

 Πρόκειται για έγκλημα που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης.

Πέταξαν λάσπη, δημιούργησαν τις συνθήκες και πούλησαν ψεύτικα μεγάλα λόγια για “την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, την ιδιωτικοποίηση της, την ανάπτυξή της”.

4 χρόνια, με το αφήγημα του “προσωρινού, έρχεται επενδυτής”, χτύπησαν με λύσσα τους εργαζόμενους.

Και σήμερα, πριν την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στα αρπακτικά αφεντικά τους:

Αντί να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την κλείνουν και ας είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί για “επενδυτή”, σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και  βρήκαν παλιατζή. Μάλιστα τον χρηματοδοτούν άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την ισοπέδωσή της. Παράλληλα τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντί για δουλειά, εισόδημα για τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες καταδικάζουν στον μαρασμό όλη τη Λοκρίδα και  5 νόμους ακόμη.

Είναι επικίνδυνοι.

Αντί για άνοιγμα θέσεων εργασίας, με προγράμματα φτώχειας ως τυράκι στέλνουν ειδικευμένους μεταλλεργάτες και μεταλλωρύχους της ΛΑΡΚΟ με 850 ευρώ στα νοσοκομεία για να καλύψουν τη γύμνια της υποστελέχωσης του συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε:

 – Να σταματήσει τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ.

–  Ενιαία επαναλειτουργία της επιχείρησης.

–  Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων.

– Να μην πουληθούν για παλιοσίδερα το αίμα και ο ιδρώτας των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Καλούμε τα συνδικάτα και τον λαό της περιοχής να εκφράσουν για ακόμα μια φορά τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην κρίσιμη αυτή καμπή του μεγαλειώδους αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ που βαστάει 4 χρόνια και μας γεμίζει ελπίδα και περηφάνια!».

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *