Με μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό κλίμα και πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκαν στην Χαλκίδα, το διήμερο 15 – 16 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στην Χαλκίδα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πάρκο του Λαού, σε χώρο που καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του φεστιβάλ.

Εκατοντάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Χαλκίδα, μετατρέποντας το φεστιβάλ σε συγκέντρωση έκφρασης της οργής για τα δεινά των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, αλλά και καταδίκης του νέου αντεργατικού νόμου – τερατούργημα της κυβέρνησης. Σε συγκέντρωση διεκδίκησης έργων πρόληψης και προστασίας, αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς για τους πληγέντες, αλλά και έκφρασης αλληλεγγύης με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν στέκια για τους νέους εργαζόμενους, βιβλιοπωλείο της “Σύγχρονης Εποχής”, έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και παιδότοπος με πλούσια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του διημέρου φιλοξένησε δεκάδες παιδιά.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν με παρουσίαση κειμένων και ποιημάτων του Μπρεχτ: “Τον κόσμο άλλαξε…το έχει ανάγκη”, από την θεατρική ομάδα της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό.

Την πολιτική ομιλία άνοιξε με χαιρετισμό της η Γρανέτα Τσιβίκα, υποψήφια δήμαρχος Χαλκιδέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας την ανάγκη η πείρα και τα συμπεράσματα που έβγαλαν όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενοι και ο λαός να γίνουν κριτήριο ψήφου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με ενίσχυση το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών! Αποφασιστικά δίνουμε τη μάχη για να βγούμε πιο  δυνατοί με περισσότερους εκλεγμένους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους.

Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση!

Για να τους δυσκολέψουμε, να μπλοκάρουμε τα χειρότερα.

Για να καταφέρουμε με τον αγώνα μας να δοθούν λύσεις στα καυτά, σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας.

Για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά όλα όσα θα έπρεπε να απολαμβάνουμε και μας στερούν.

Στις 8 Οκτωβρίου κάνουμε την πραγματική διαφορά!».

«Αρνούμαστε να δεχτούμε αυτή τη βαρβαρότητα»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή τονίζοντας ότι «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ κρατά τη σπίθα της ελπίδας ζωντανή και φέτος, και διαλαλεί με βαθιά πεποίθηση, ότι αργά ή γρήγορα, η σπίθα θα θεριέψει και θα γίνει τελικά φλόγα. “Θα γενούνε” όπως είχε γράψει και ο σπουδαίος Τούρκος, κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, αργά ή γρήγορα, όλα “τα σκοτάδια λάμψη”. 

Αυτή τη λάμψη σήμερα, φίλες και φίλοι, την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Γιατί, για να παραφράσουμε και τον ποιητή, αυτές τις μέρες,  “αν η μισή καρδιά μας βρίσκεται εδώ”, στα δικά μας καθημερινά αδιέξοδα, η “άλλη μισή”, βρίσκεται στη Θεσσαλία».

Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια, στο Ληλάντιο Χαλκίδας και τα Ψαχνά πριν τρία χρόνια, αλλά και και σε αυτές από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο φέτος το καλοκαίρι όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Επισήμανε τις εγκληματικές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του λαού ως κόστος και υπηρετούν τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, νέοι και ο λαός συνολικότερα δεν θα πρέπει να αποδεχθεί ως κανονικότητα και να πνίγεται και να καίγεται. 

«Αυτή τη βαρβαρότητα, αρνούμαστε να την αποδεχτούμε. Η νέα γενιά που έχει όνειρα και ελπίδες για το αύριο, δεν πρέπει να την αποδεχτεί.

Ζούμε πια στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, στην εποχή που μπορούμε πια να προβλέψουμε, να σχεδιάσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της φύσης με μεγάλη επάρκεια, όσο οξυμένα και αν είναι αυτά: τις μεγάλες βροχές, τους δυνατούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, όλες αυτές οι σύγχρονες κατακτήσεις και δυνατότητες, αντί να αξιοποιούνται για να περιορίζεται ο ανθρώπινος μόχθος και να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας, αξιοποιούνται για να αυξάνεται η εκμετάλλευση, για να σκορπά ο θάνατος», σημείωσε.

Στάθηκε στο κύμα οργής που ξεπηδά σε κάθε που βιώνει τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, αλλά και στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και λαϊκής αυτενέργειας, τονίζοντας:

«Σε αυτές τις συνθήκες φίλες και φίλοι, το σύνθημα που γεννήθηκε εδώ στην πολύπαθη Εύβοια, “ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό” βρήκε και πάλι την εφαρμογή του. “Ο γείτονας σώζει το γείτονα” έλεγε μια γιαγιά στην Καρδίτσα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι βουτηγμένοι στη λάσπη μέχρι το λαιμό, ο ένας να βοηθά το διπλανό του.

Και την ίδια στιγμή, η μεγάλη αγκαλιά της εργατικής τάξης να δείχνει την πραγματική της δύναμη. Γιατί η αλληλεγγύη των εργαζόμενων αυτή τη στιγμή προς τους πληγέντες, είναι και πάλι συγκινητική, από όλη την Ελλάδα».

Προσδιορίζοντας ότι συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που ευθύνεται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και για την όξυνση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους με νομοσχέδια τερατουργήματα, όπως αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα και της αντεπίθεσης, με πρώτη απάντηση στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 21 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ καλεί τη νέα γενιά, τους νέους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους στο μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Τους καλεί σε ξεσηκωμό, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά στους χώρους της εκπαίδευσης, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια, να μείνει το νομοσχέδιο -έκτρωμα- στα χαρτιά με νέα απεργιακή κινητοποίηση την εβδομάδα που έρχεται.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είναι μόνοι τους μαζί τους θα βρίσκονται, και χιλιάδες άλλοι, πρωτοπόροι εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι που είναι ήδη οργανωμένοι στα σωματεία τους και δίνουν και αυτοί τις δικές τους μάχες

– Οι εργάτες που διεκδίκησαν και πέτυχαν ικανοποιητικές συμβάσεις εργασίας, στις κατασκευές, στην Cosco, στο Πέραμα

– Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ που 3,5 χρόνια τώρα δίνουν περήφανα τη μάχη και διατηρούν τη δουλειά τους, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων που υποβάθμισαν αυτή τη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για να την ξεπουλήσουν.

– Οι εργάτες εδώ στα σωματεία της περιοχής, που ανέδειξαν το ΠΑΜΕ σε 1η δύναμη στο Εργατικό κέντρο Εύβοιας.

Και βέβαια δίπλα τους, σε κάθε στιγμή, σε κάθε τους αγώνα, θα είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ….»

Συνεχίζοντας ο Θανάσης Τζίμας αναφέρθηκε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σημειώνοντας:

«Στις 8 Οκτώβρη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Η διακριτή άνοδος που κατέγραψε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, η συσπείρωση που αποτυπώθηκε στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του και αποτυπώνεται ξανά στα ψηφοδέλτια στους δήμους και τις περιφέρειες, οι 22.000 υποψήφιοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μήνυμα. Μήνυμα δυνατό, χωρίς παρερμηνείες: “Ενισχύουμε τις εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων”.

Τέτοιοι δοκιμασμένοι αγωνιστές συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και εδώ στην περιφέρεια της Στερεάς και Εϋβοιας, με υποψήφιο περιφερειάρχη το Κώστα Μπασδέκη, αλλά και στο δήμο της Χαλκίδας με υποψήφια δήμαρχο την ΓρανέταΤσιβίκα.

Πιο μεγάλα ποσοστά, περισσότεροι σύμβουλοι και σε δήμο και σε περιφέρεια. Για να είναι η φωνή του λαού πιο ισχυρή και δυνατή».

Πλούσιο πρόγραμμα και τη δεύτερη μέρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση με θέμα: «Τσακίζουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», με την οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας.

Τη συζήτηση άνοιξε η Μαριάννα Χρυσάγη, γραμματέας του ΤΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, η οποία προσδιόρισε μεταξύ άλλων ότι ο φασισμός στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του, αποτελώντας ουσιαστικά βασικό εργαλείο της αστικής τάξης και του καπιταλισμού.

Ακολούθησε ειδική αναφορά στην πορεία και τα συμπεράσματα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής από τον Χάρη Στρατή, συνήγορο πολιτικής αγωγής των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Στη συνέχεια ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στο πως ο αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε από φασιστικά καθεστώτα, καθώς και στο πώς στο έδαφος του αθλητισμού, φασιστικές ομάδες, βρίσκουν με το προκάλυμμα «του οπαδού», τη δυνατότητα να δρουν, εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τους μουσικούς και συγκροτήματα Νίκος Γιακουμάκης και «Κονσπίρασι», TinyJackal και «Μαντάρα».

Και τις δύο μέρες το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων κέρδισαν οι δραστηριότητες του παιδότοπου που λειτούργησε στα πλαίσια του Φεστιβάλ, με θεατρικό παιχνίδι, παιδική συναυλία και πλούσιο πρόγραμμα.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *