Δίωρη στάση εργασίας, που θα γίνει στην έναρξη κάθε βάρδιας την Πέμπτη 25 Μάη, κήρυξε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά και τα κλαδικά Σωματεία του Νομού Φωκίδας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από την ΙΜΕΡΥΣ, άμεση στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις στοές.

«Καλούμε τους μεταλλωρύχους και τους λατόμους του Νομού Φωκίδας σε μαζική συμμετοχή προκειμένου να αρθεί η αυταρχική απόλυση συναδέλφου μας από την ΙΜΕΡΥΣ. Απόλυση που έγινε με ασήμαντη προσχηματική αφορμή και με σκοπό την εκφόβιση των υπόλοιπων εργαζομένων. Έτσι δείχνει η εργοδοσία πως αξιοποιεί στο έπακρο τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, προκειμένου να καθυποτάξει τους εργαζόμενους και να τους αποτρέπει με εκφοβιστικές πρακτικές να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι:

«Τα εργατικά σωματεία της ΙΜΕΡΥΣ και η ΟΜΕ αναδεικνύουμε συνεχώς τον αυταρχισμό της εργοδοσίας με σύμμαχο τον νόμο Χατζηδάκη. Αυταρχισμό εσκεμμένο ώστε να γίνονται εκπτώσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα και στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία για τις πρακτικές εκφοβισμού με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεταλλειοκτητών σε βάρος της υγείας και σε πολλές περιπτώσεις της ζωής των εργαζομένων. Έχει τεράστιες ευθύνες για τα επανειλημμένα ατυχήματα, τα παραλίγο ατυχήματα, αλλά και το δυστύχημα τον Οκτώβρη του 2022».

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία τονίζει ότι «απολύουν συνάδελφο με προσχηματική αφορμή ώστε να αποσείσουν τις ευθύνες τους στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων μέσα στις στοές. Προσπαθούν με εξιλαστήριο θύμα το συνάδελφο να του φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες.

Απαιτούμε άμεσα να αρθεί η απόλυση του συναδέλφου μας και να επιστρέψει στην εργασία! Άμεση στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις στοές. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!». 

Εξάλλου, την στήριξή του «στους εργαζόμενους στην IMERYS που προχωρούν σε στάσεις εργασίας ανά βάρδια την Πέμπτη 25/05 με αφορμή την απόλυση συναδέλφου», εκφράζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *