Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.
Επεσήμανε εξ’ αρχήςότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ακολουθώντας το «εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης Μητσοτάκη», χωρίς αιδώ, χωρίς καμία διάθεση συνεννόησης, με εκπρόθεσμη τροπολογία, αποφάσισε να νομοθετήσει νύχτα επί ενός κορυφαίου θεσμικού θέματος, όπως είναι ο τρόπος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
· Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ευθύς εξαρχής την θετική της στάση και την υποστηρικτική της διάθεση για την παροχή της δυνατότητας των εκτός Επικρατείας εκλογέων, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.
· Ωστόσο, διατήρησε επιφυλάξεις αναφορικά με την εξ αρχής απροϋπόθετη επέκταση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο στο σύνολο των εντός Επικρατείας εκλογέων. Εξάλλου, οι επιφυλάξεις αυτές βρίσκουν έδαφος και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς μόλις 7 από τα 22 κράτη μέλη χορηγούν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε εντός Επικρατείας εκλογείς δίχως προϋποθέσεις.
· Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε με σχετική τροπολογία την θέσπιση προϋποθέσεων ώστε η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο να χορηγείται μόνο ως διευκόλυνση στους εκτός Επικρατείας εκλογείς λόγω της απόστασής τους από τον τόπο που ψηφίζουν, καθώς και σε όσους εντός Επικρατείας εκλογείς κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, υγείας, σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν.
· Η Κυβέρνηση παραβιάζει ευθέως το άρθρο 39 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι «κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κράτος μέλος κατοικίας του, υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους», καθώς με το άρθρο 6 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου προβλέπει ότι μόνο οι Έλληνες εκλογείς μπορούν να επιλέγουν την επιστολική ψήφο ως μέσο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος.
Τέλος, ο Γιώργος Μουλκιώτης υπογράμμισε ότι, ενώ η επιστολική ψήφος συνιστά μια σημαντική διευκόλυνση των εκτός και κατά περιπτώσεις εντός Επικρατείας εκλογέων, δεν αποτελεί αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα της αποχής. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία προϋποθέτει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Κάτι που επιτυγχάνεται με συνέπεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Με ήθος και με αξιοπιστία. Χαρακτηριστικά που η κυβέρνησή Μητσοτάκη στερείται.